Friday, April 25, 2014

Çilek Soslu Cheesecake







Çiz kek yapan kalmadı blog aleminde benden başka. Ne Çiz kek arkadaş, moda olmuş resmen.. Bildiğimiz peyniri 3 yumurtayla çırpıp fırında pişiriyor :)) Ne abartılmış hemşirem..

Bir turlu cesaret edememiştim ama sonunda bende yaptım.

Bu günü kadar yapmama sebebim çık sevmiyor olmam. Ne yalan spyliyeyim yerken sanki hafif sekerli peyniri lom lom yutuyorsun gibi geliyor.. Dedim kendim yapayım belki farklı olur, Yaptım begendim :)) 

 Cizdiim  bir cake... Oldu Cheesecake :))

Tarif rahmetli babaannemden kalma. Rahmetli gençliğinde çok yapmıştı desem, yoksa gecen gün rüyama paşa dedem geldi " Kızım bizim sülalenin meşhur Cheesecake`ni yap" dedi tarifi rüyamda verdi desem, ne kadar saçmaladığım belli olur her halde..

Son zamanlarda instagramda moda olmuş başkasının tarifini kendi adına çıkarmak, sipariş alıyorum  tarifleri paylaşama kusura bakmayın demek. Böyle şeyleri ne yazık ki çocukça, acemice buluyorum ne yazık ki.

Tamam anneden, nineden, komşu teyzeden bir şekilde börek, çörek, kek tarif alınır da şu Cheesecake tarifi nasıl alınır onu bilemiyorum. Bu tarif kesin net aleminden gelmiştir.

Hadi tarifi çalıyorsun ok, yazmak istemiyorsun imden aldığını o da ok, ama şu sipariş alıyorum ondan tarifi yazmıyorumu anlamıyorum doğrusu..

Bu günü kadar televizyonlar, bloglar, dergiler, YouTube `da bangır bangır resimli , videolu tarifler veriliyor. Demek ki o tarifi alıp yapamayan olmuş ki sipariş alanlar hala sipariş alabiliyorlar.

İnstargamdan verilen tarife mi kaldılar. Yapmak isteyen illa ki bir yerlerden bulur tarifi, bir aşagı, bir yukarı tutturur her hangi bir tarifi.. Satmak istedikten sonra kafaya koyar YouTube`dan gercek Cheesecake tarifini bile bulur yapar.. Yeter ki  kafaya koyu versin tarif yapmayı, gerisi gelir..

Sipariş verenler yapmak istemeyen, yapsa acaba nasıl olur diye endişe edenler, çalışan hanımlar veya özel günlerde özenli bir şeyler olsun diyenlerdir.

Ben bile Türkiye`de olsam eminim ki bir çok lezzeti sipariş veririm.





Kısacası demem o ki Allah (c.c) kimsenin rızkını kimseye vermez. Bundan endişe etmeye lüzum yok. Hayat paylaşınca güzeldir.  Hem ayrıca tarifi vermek bu işin sadakasıdır..

Bir izleyici çok güzel yorum yazdı ben bunu instagramda paylaşı nca " Mum etrafını aydınlatmakla, ışıgından birsey kaybetmez." Gercekten de öyle..

Tarifi nereden aldığını yazmak bir inceliktir, erdemliktir. Adımız bir şey bilmeyen beceriksize çıkmaz eminim..

Neyse ben tarifi sevgili Hamurger.com adresinden aldım. Tarif harika bir tarif.. Bu günün tatlı misafirleri Süeda, Çiğdem, Diler çok beğendi.. Tam not aldım desem yeridir..  Hatta Çiğdem hazır sandı. Ben yaptım diyince çok şaşırdı " Genelde çok ağır olur bunların tadı, ama bu çok güzel olmuş " diyerek verdiyi destekle kesin bundan sonra çokça yapmak lazım  bu lezzeti diye karar aldım..

Not;

Tarifi arkadaş Türkiyede bulunan malzemelere göre vermiş bende bunu Amerika`da bulunan malzemelerle yaptım. Malum burada türk ürünlerini bulmak çok zor oluyor.

Peynir olarak Philadelphia krem peyniri kullandım 3 tane ( 226gr tanesi)





Alt taban için de burada satılan hazır Cheesecake tabanı olan Ready Crust markanın Graham isimli ürününü kullandım.





Krema olarak Nestle kullandım





 Uzerine de çilek sosu yaptım.

İki tarifi de ekliyorum inşallah.


   1. Cheesecake tarifi Türkiye`de ve Azerbaycan`da yaşayan arkadaşlar için.










 Malzemesi:




  • 700 gr labne peyniri

  • 1 su bardağı şeker

  • 3 adet yumurta

  • 1 paket krema (200ml) ( sek olabilir) 

  • 1,5 paket vanilya

  • 2 yemek kaşığı nişasta ( tepeleme değil) 

  • 1 yemek kaşığı un



 Tabanı için :


  • 2 paket burçak bisküvi

  • 125 gr tereyağı 

Çilek sosu için:

300 gr çilek

yarım su bardagı şeker

1 yemek kaşığı nişasta ( dolu olmayacak)

Tabanın Hazırlanması :


  • Burçak bisküvileri rondodan geçirin, tereyağını ilave edip yoğurun. 

  • Kelepçeli kalıbın alt kısmına yağlı kağıt serip kelepçesini takın, alüminyum folyo ile kaplayın.

  • Kalıbı yağlamıyoruz, bisküvili tereyağlı harcı elimizle bastırarak tabana yerleştiriyoruz, buzluğa koyuyoruz. 



Kremanın hazırlanması:


  •  Labne ve şekeri birlikte mikserin düşük ayarında çırpıyoruz.

  • Krema, nişasta, un ve vanilyanı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz malzemeler iyice bir birine karışıncaya kadar. 

  • Yumurtaları teker teker ekleyerek çırpıyoruz. 

  • Buzluktan kelepçeli kalıbı alıyoruz hazır olan kremayı boşaltıyoruz. 

  • Kalıbı tezgaha bir iki kere vurup boşluğu varsa çıkarıyoruz.

  • Fırının kendi tepsisine su döküyoruz yaklaşık 2-3 büyük su bardagı. 

  • Kelepçeli kalıbı su dolu tepsiye yerleştiriyoruz,175C önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40-60 dakika pişiriyoruz.

  • 50 dakika sonra kalıbın kenarından tutup hafif sallayın  kekin yanları sabit, ortası hafif sallanıyorsa pişmiştir ( bende öyle olmadı sallayınca her yeri sabitti ) 

  • Fırını söndürün ama keki çıkarmayın, fırın kapagını aralıklı koyun en az yarım saat öyle dursun. 

  • Sonra fırından çıkarıp üzerine çilek sosunu hazırlayıp dökün.. 



Çilek sosu için:


  • 300 gr çilegi rondodan geçirin, üzerine sekeri ve nişastayı ekleyip tel çırpıcıyla küçük tencerede koyulaşıncaya kadar pişirin. 

  • Fırından çıkan Cheesecake`in üzerine dökün. 

  • Kalıbı öylece buzdolabına koyun bir gece olmadı en az 5-6 saat bekletin buzdolabında. 

  • Daha sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyin.. 

 






2. Cheesecake Amerika`da yaşayan arkadaşlar için :


 Malzemesi:

3 adet (226 gr) Philadelphia peyniri

1 su bardagı şeker

3 adet yumurta

1 paket krema (200ml) ( nestle crema kullandım ben )

1,5 paket vanilya

2 yemek kaşığı nişasta ( tepeleme degil)

1 yemek kaşığı un

  Tabanı için :


  • Ready Crust markanın Graham hazır cheesecake tabanı

  • 20-30 gr tereyağı

  • yarım su bardagı cekilmiş ceviz



 Çilek sosu için:


  • yaklaşık 20 tane büyükçe çilek

  • yarım su bardagı şeker

  • 1 yemek kaşığı nişasta ( dolu olmayacak) 

 Tabanın hazırlanması :


  •  Ready Crust markanın Graham hazır cheesecake tabanını kutusunu açık elimizle ezip ufalıyoruz bir kaba

  • Üzerine yağı ve cevizi ilave edip karıştırıyoruz. 

  • Kelepçeli kalıbın alt kısmına yaglı kagıt serip kelepçesini takın, dış kısmını alüminyum folya ile kaplayın.

  • Kalıbı yağlamıyoruz, hazırlamış olduğumuz harcı elimizle bastırarak tabana yerleştiriyoruz, buzluga koyuyoruz.






Kremasının hazırlanması :


  • 3 adet (226 gr) Philadelphia peyniri 1 su bardagı şekeri birlikte mikserin düşük ayarında çırpıyoruz.

  • Krema, nişasta, un ve vanilyanı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz malzemeler iyice bir birine karışıncaya kadar. 

  • Yumurtaları teker teker ekleyerek çırpıyoruz. 

  • Buzluktan kelepçeli kalıbı alıyoruz hazır olan kremayı boşaltıyoruz. 

  • Kalıbı tezgaha bir iki kere vurup boşluğu varsa çıkarıyoruz.

  • Fırının kensi tepsisine su döküyoruz yaklaşık 2-3 büyük su bardagı. 

  • Kelepçeli kalıbı su dolu tepsiye yerleştiriyoruz,175C önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40-60 dakika pişiriyoruz.







  • 50 dakika sonra kalıbın kenarından tutup hafif sallayın  kekin yanları sabit, ortası hafif sallanıyorsa pişmiştir ( bende öyle olmadı sallayınca her yeri sabitti ) 

  • Firini kapatın ama keki çıkarmayın, fırın kapagını aralıklı koyun en az yarım saat öyle dursun. 

  • Sonra fırından çıkarıp üzerine çilek sosunu hazırlayıp dökün.. 



Çilek sosu için:


  • 300 gr çilegi rondodan geçirin, üzerine sekeri ve nişastayı ekleyip tel çırpıcıyla küçük tencerede koyulaşıncaya kadar pişirin. 

  • Fırından çıkan Cheesecake`in üzerine dökün. 

  • Kalıbı öylece buzdolabına koyun bir gece olmadı en az 5-6 saat bekletin buzdolabında. 

  • Daha sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyin.. 


No comments:

Post a Comment