Sunday, May 11, 2014

Şeker Hamurlu Kurabiye







Elif Bebeğin 1 Yaş Partisi için ben de teyzesi olarak katkıda bulunmak istedim ve nacizane bu kurabiyeleri hazırladım. Bu kurabiyeler benim ilk şeker hamurlu kurabiye denememdi, yani bu işin uzmanı değilim. Bunu profesyonelce ve çok da güzel yapanların yanında benim bunu anlatmam ne kadar uygun olacak bilmiyorum... Ama amacım benim gibi ilk kez deneyecek olanlara yol göstermek ve şeker hamurlu kurabiye ile ilgili püf noktalarını ve yapım aşamalarını paylaşmak.

Kurabiye yapmaya karar verdiğimde ilk sorunum kurabiye için hangi tarifi kullanacağım oldu. Bu konuda bana tariflerine çok güvendiğim www.sendepisir.com'un yazarı Nilgün ablam destek oldu ve kendi kurabiye tarifini bana verdi. Ben de onun izniyle bu lezzetli ve şeker hamurlu kurabiye yapımına uygun tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum:

Şeker Hamurlu Kurabiye Tarifi:

Malzemeler


  • 250 gr oda sıcaklığında tereyağı

  • 1 adet yumurta

  • 1 su bardağı pudra şekeri

  • 1 tatlı kaşığı tarçın

  • 2 su bardağı elenmiş mısır nişastası

  • 1 paket şekerli vanilin

  • 1 silme çay kaşığı kabartma tozu

  • 2,5 su bardağı elenmiş un

Yapılışı


  • Tereyağ, şeker ve yumurtayı iyice karıştırın.

  • Ardından tarçın, nişasta, vanilini ekleyin.

  • Kabartma tozunu una ekleyin ve yavaş yavaş karışıma ekleyerek yoğurun. Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin ve streçle kaplayarak yarım saat kadar buzdolabında bekletin.






  • Dinlenen hamuru hafifçe nişasta serptiğiniz zeminde merdaneyle orta kalınlıkta açın.

  • Ardından istediğiniz kalıplarla hamuru kesin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.

  • 170 derecede fazla kızarmayacak şekilde hafif pembeleşene kadar pişirin. (hamur ince olduğundan kısa sürede pişiyor, özellikle fırın ısındıktan sonra başından ayrılmayın.



Hamur bitene kadar kesme ve pişirme işlemine devam edin, yalnız fırından çıkardığınız kurabiyeleri soğuyuncaya kadar tel ızgara üzerinde bekletin. Sıcakken tepsiden almaya çalışırsanız şekillerinin bozulmasına sebep olursunuz.

Hamur iyice soğuduktan sonra şeker hamuru ile kaplama aşamasına geçebilirsiniz ama ben bir gece beklemenizi öneririm.

Kurabiyeleri hazırladıktan sonraki aşama şeker hamuru ile kaplama. Şeker hamurunu hazırlamak için çeşitli tarifler var ancak bu kadar ayrıntılı bir şeyle uğraşmaya bence gerek yok. Ki bir kursa gittiğinizde bile orada da şeker hamurlarını hazır alıp kullandıklarını göreceksiniz.



Ben şeker hamurlarını Gıda Çarşısı'ndan almak istiyordum ancak gitme fırsatım olmadı, Nilgün Abla elinde bulunan mavi ve beyaz renkteki hamurları vermişti bana. Pembe bulmak için biraz çaba harcadım ancak tatil günüydü ve İMSE'ye uğradığımda kapalıydı ve Balçova'da pek çok pastaneye uğradıktan sonra ancak çarşıda Ali Galip'te şeker hamuru bulabildim, burada ise sadece koyu yeşil ve sarı vardı. Bu kadar uzun açıklamayı da kız çocuk için neden sarı ve mavi tercih ettiğimi merak edebilirsiniz diye yaptım :)

seker hamurlu kurabiye 1

Şeker hamurlarını önce biraz yoğurdum ve elimin ısısı ile yumuşamalarını sağladım. Kalan hamurlarınızı hiç hava almayacak şekilde streç filmle kaplar bir de kapalı bir kutuya koyarsanız kuruma problemi yaşamazsınız. Ancak yine de kullanmadan önce biraz yoğurarak yumuşatmanız gerekir. İstenen yumuşaklığa geldikten sonra ise yine hafifçe nişasta serpilmiş zeminde orta kalınlıkta açın. Kurabiyeyi kestiğiniz kalıpları kullanarak şeker hamurundan parçalar kesin.

Kurabiye ve şeker hamurunu yapıştırmak için genelde bal ya da reçelin sıvı kısmı kullanılıyor ancak bu işlemi dilerseniz su ile de yapabilirsiniz. Ben su kullandım ve bir sorun yaşamadım. Şeker hamurunun kurabiyeye yapıştıracağınız kısmına bir fırça yardımıyla suyu sürün ve hafifçe bastırarak kurabiyeye yapışmasını sağlayın. Şeker hamurunun üzerine veya kenarlarına bir desen vs yapacaksanız yapıştırmadan yapmanızı öneririm, kurabiye üzerinde yaparsanız kurabiye kırılabiliyor, tecrübeyle sabit :)



Şeker hamurunu şekillendirmek için çok fazla aparat mevcut, ama tabii bu işi profesyonelce yapmayacaksanız bu kadar malzemeyi edinmeye gerek yok. Birkaç parça sizin işinizi görür, yukarıda görmüş olduğunuz kalemleri ben hamuru zeminden ayırmak, hamura nokta, yıldız gibi desenler vermek, kesmek, ağız göz yapmak gibi işlemler için kullandım. Bu kalemleri boş bir hamurda denerseniz zaten neler yapabileceğinizi görürsünüz.



Kurabiye kaşesi denen bu aparat ile kurabiye hamuru üzerine istediğiniz yazıyı yazmanız mümkün oluyor. Tek yapmanız gereken harfleri uygun sırayla kornişe benzeyen bu çubuğa geçirmek sonra da hamurun üzerine hafifçe bastırmak...



Bir de böyle kalp, yıldız gibi farklı şekillerde hazır süsler var bunları da yine hafifçe su ile ıslatarak şeker hamurunun üzerini süslemek için kullanabilirsiniz.

Bu şekilde kalıplarla da bebek ya da başka şekiller elde etmeniz mümkün, ama ben kullanmadım.

Tüm bu malzemeleri ve elbette daha fazlasını pasta malzemeleri satan mağazalardan almanız mümkün.

seker hamurlu kurabiye 2

Kurabiyelerinizi zevkinize ve hayal gücünüze göre süsleyip kurabiyelerinizi kapladıktan sonra bir süre kurumaları için bekletin (ben bir gece beklettim) ve ertesi gün de poşetleyip kurdeleleme aşamasına geldim. Yani kurabiyelerim üç günde ortaya çıkmış oldu, bu süreyi elbette kısaltabilirsiniz.














Elif bebeğin annesi, kurabiyeleri bu şirin bisiklet şeklinde sepetle doğumgününe gelen misafirlere ikram etti. Ve herkes yemeye kıyamayıp hatıra olarak saklamak üzere yanına aldı :)






Bu yazımda daha önce hiç şeker hamurlu kurabiye yapmamış olanlar için açıklayıcı bilgiler vermeye ve kendi deneyimlerimi paylaşmaya çalıştım, sormak istedikleriniz olursa yorum kısmına sorularınızı bırakabilirsiniz. Bu işi çok daha hakkını vererek yapanlar da artık bu yazımı mazur görsün :)


No comments:

Post a Comment